Astazi vom avea parte de circ in Parlamentul Romaniei. Ministrii Cabinetului Ciolos vor fi audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului. Daca pe lista propusa pentru a fi ministeriabili de catre Dacian Ciolos exista si nume ale unor membri USR care nu spun nimic, tot pe aceasta lista intalnim si fosti ministri, dar si actuali propusi de a primi portofolii ministeriale, in persoana lui Cristian Ghinea la Fonduri Europene, Ioana Mihaila la Sanatate si Stelian Ion la Justitie. Cei trei fosti trei ministri, actualmente propuneri ale USR pe aceleasi functii in Guvernul Ciolos, abia au fost asteptati de parlamentarii PNL si PSD la „judecata de apoi”. Pe Cristian Ghinea cat si pe Ioana Mihaila abia ii asteapta parlamentarii PSD sa raspunda punctual pentru PNRR dar si pe esecul privind gestionarea pandemiei de Coronavirus. Fie vorba intre noi, Ioana Mihaila a si recunoscut intr-un interviu acordat presei straine ca este solidara cu Guvernul Citu pentru esecul masurilor nepromovate pentru scaderea urmarilor nefaste din timpul pandemiei. Faptul acesta reprezinta bomboana pe coliva a Guvernului USR si a dat apa la moara parlamentarilor PSD din comisii sa o faca „zdrente” la audierea de astazi. Cat il priveste pe Cristian Ghinea, „ministrul absorbtiei zero de fonduri europene”, acesta va fi, la randul lui, „tavalit” de membrii comisiei de specialitate din partea PSD.
In ceea ce il priveste pe ministrul justitiei, Stelian Ion, acesta este asteptat la „interviu” de parlamentarii liberali care nu uita si nu iarta ca el a provocat criza guvernamentala si i-a lasat pe Iohannis si Citu in offside. Ne imaginam ca astazi, in comisii, cei trei fosti si viitori propusi ministri vor fi terfeliti rau de tot si vor primi vot negativ din partea comisiilor parlamentare. Maine guvernul propus de Dacian Ciolos va ajunge la votul in Parlament, unde, macar sa primeasca voturile alesilor acestei formatiuni politice. Nu stim de ce, dar avem senzatia ca nici propri parlamentari din USR nu vor vota Executivul Ciolos. Dupa cum se stie, USR are in momentul de fata 80 de parlamentari, senatori si deputati, care maine logic ar fi sa dea votul guvernului propriu. Celelate partide politice parlamentare i-au spus „pas” lui Ciolos. Logic, propunerea Ciolos premier si guvernul sau va pica in Parlament.
Urmeaza a doua propunere de premier venita de la Cotroceni si aceasta va fi, dupa informatiile noastre, Florin Citu. Cum si executivul Citu va pica la votul din parlament, deoarece PSD, USR si AUR nu-l vor vota din motive diferite, se creaza premiza declansarii alegerilor anticipate. Iohannis poate dizolva parlamentul si promulga legea alegerilor anticipate. Dar nu o va face, deoarece Constitutia, prin prevederile sale, nu-l obliga. Si vom merge la o a treia „incercare” pentru ca lui Iohanis nu-i convin alegeri anticipate in acest moment, dat fiind faptul ca in sondaje PSD si AUR ar face singuri guvernul in urma scrutinului electoral. Drept urmare, Iohannis va preda guvernarea PSD-ului aflat fiins sub spectrul amenintarii cu suspendarea venite din partea PSD, AUR si USR.
Intrebarea care se pune la final este: Va accepta PSD propunerea „otravita” venita din partea lui Iohannis de a prelua guvernarea unei tari lovita crunt de pandemie, cu o inflatie care a explodat si cu o situatie socio-economica destul de ingrijoratoare? Sezatia noastra este ca PSD nu va „musca” din marul „otravit”.