Se fac nouă luni de mandat ca Primar General al Capitalei pentru Nicușor Dan, cel care a fost ales de bucureșteni să redea orașului ceva ce probabil nu a avut niciodată, o administrație fără corupție și axată pe interesul cetățenilor. Nicușor Dan a fost soluția de mijloc. Nu era nici de dreapta dar și proaspăt scos din partidul pe care l-a creat, USR, care deși se clamează ca fiind de centru dreapta modern are tendințe ideologice autoritare și de stânga. Să zicem că Nicușor Dan a fost o altenativă la dreapta autentică.
Accederea lui la conducerea Capitalei a fost facilitată în doi pași, primul fiind acceptarea lui drept candidat unic al coaliției PNL-USR/PLUS, fiind evident că avea contracandidați în ambele entități politice, avându-i competitori pe Ciprian Ciucu în PNL și pe Vlad Voiculescu în USR-PLUS, al doilea fiind acceptarea de către alegători ca soluție la problema Gabriela Firea. Este aclar că atât PNL cât și USR-PLUS au trebuit să suprime și să liniștească orgolii interne pentru ca coaliția să poată câștiga alegerile locale în București. Este clar că bucureștenii l-au înzestrat cu un capital de încredere enorm pe acest outsider și cu speranțe poate nerezonabile. Problema este că la finalul acestor nouă luni de mandat puțini pot fi cei care se pot declara mulțumiți de modul în care se desfășoară activitatea la Capitala, deci nu vorbim de rezultate pentru că acestea lipsesc cu desăvârșire, ci vorbim de modul în care Primarul General al Capitalei colaborează cu toți cei implicați în viața urbei. Criticile nici măcar nu vin din partea celor care ar fi în opoziție, primarii de la sectoarele 3, 4 și 5 care se mulțumesc să stea pe margine și să se bucure de spectacol, criticile vin din rândul celor care l-au susținut și care sunt pe bună dreptate dezamăgiți de modul în care Nicușor Dan, în calitate de Primar General, alege să interacționeze cu ei, sau mai clar, să nu interacționeze cu ei.
Aici nu e vorba de a se plia Nicușor Dan pe interesele celor din coaliția care l-au adus la vârful celei mai importante entități teritoriale și financiare din România. Nu. Aici este vorba de a face ca Primăria să funcționeze în parametri normali, colaborarea cu primăriile locale și cu ceilalți actori politici, sociali și economici fiind esențială. Dacă cei care l-au sprijinit și-au tras interesele personale pe linie moartă, poate că și Nicușor Dan ar trebui să lase orgoliul, sperăm că este orgoliul, și să înceapă să se ridice la nivelul funcției și atribuțiilor pe care le deține vremelnic.
Dar ce facem cu alegători, și mai important, ce facem cu locuitorii orașului? Pentru că nu este vorba doar despre cei care l-au votat. Primarul General al Capitalei, în cazul acesta Nicușor Dan, influențează destinele a peste două milioane de cetățeni, dintre care majoritatea nu l-au votat, dar care trăiesc zi de zi cu efectele felului în care acesta conduce sau nu Primăria. Se pare că Nicușor Dan a uitat, de pildă, că în campanie se lupta cu Caracatița intereselor din Primărie. Realitatea arătând că a început să conviețuiescă cu ea și chiar să o hrănească, de la faptul că nu a făcut curățenie în aparatul de conducere al instituțiilor aflate în subordinea primăriei până la concursuri organizate de către el și care par a fi create cu dedicație pentru cei care trebuiau să dispară din sistem. Aici nu este vorba de lupta internă din PNL-ul aflat în campanie pentru conducerea partidului. Nu este vorba despre Orban sau Cîțu. Aici este vorba despre primari ai sectoarelor, aliați, care nu reușesc sa-și îndeplinească atribuțiile pentru că Primarul General al Capitalei îi ignoră, deși intituțional trebuia să fie cel mai bun colaborator al lor. Bcureștiul nu a înaintat cu nici un pas față de momentul Gabriela Firea, din contră, momentul șobolanilor stradali fiind motiv de fală, să zicem merci că nu e mai rău și că e la fel ca în urmă cu un an…