…Sau cel putin asa sustine liderul social-democratilor, Marcel Ciolacu, cel care a precizat astazi, dupa depunerea Motiunii de cenzura impotriva Executivului, ca „are discutii intense pentru votarea motiunii cu AUR, minoritatile, neafiliatii si parlamentari din arcul guvernamental”. Siguranta lui Ciolacu, altfel un politician retinut in probleme delicate, ne face sa credem ca PSD are argumente solide cand spune, prin voce lui Ciolacu, ca ” sunt sanse mari ca motiunea sa treaca”.
Daca ar fi sa ne luam dupa episodul recent, cu motiunea simpla impotriva ministrului Nasui, cand o deputata PNL a votat motiunea PSD, coroborat cu scandalul iscat in urma declararii CCR ca nefiind constitutionale schimbarile de la varful TVR si Societatii romane de radiodifuziune, dar si cu scrisoarea „pierduta” de Dragu si Orban venita din partea Comisiei de Venetia, in care se arata nemultumirea si se cereau lamuriri cu privire la schimbarea Avocatului Poporului in timpul exercitarii mandatului, ne face sa credem ca nemultumirile existente in sanul aliantei de guvernare pot crea brese care sa aduca voturi pro-motiunea de cenzura.
Marele circ abia atunci va urma, daca motiunea trece. Asta, pentru ca este stiut faptul ca Iohannis nu va aduce PSD la guvernare, ceea ce va da cale libera spre anticipate, varianta luata in calcul si de Ciolacu. Si in aceasta situatie, PSD este linistit. Recentele sondaje de opinie ii dau pe social-democrati castigatori fara probleme a unor ipotetice alegeri parlamenare, anticipate in acest caz. PSD ar „culege” in jur de 33 de procente „curate” fara redistribuiri si si-ar construi usor majoritatea ce le da drept sa mearga la Cotroceni cu propunerea Alexandru Rafila premier.
In fine, lucrurile nu stau bine la capitolul stabilitate in alianta care se dovedea solida pana de curand, cel putin la nivel declarativ.
Daca urmarim filmul evenimenteleor din ultima perioada, mai precis din ultimele zile, cand PNL cu sprijinul aliatilor de la guvernare a trecut cu tavalugul peste lege, numind abuziv noi conduceri la TVR si Radio public, schimband Avocatul Poporului, etc., seamana izbitor cu momentul preluarii puterii de catre USL (PSD-PNL), cand, in numai cateva zile, Ponta si Antonescu au schimbat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Avocatul Poporului si conducerile TVR si Radio public, fapte care au creat nemultumiri in randul populatiei. Asta se intampla acum, cand in urma abuzurilor Puterii, Comisia de la Venetia a cerut explicatii. Data trecuta, in vremea USL, explicatiile au fost cerute de Manuel Barroso, ex-presedinte CE, care l-a somat pe Ponta sa explice acele schimbari.
Liberalii, inseamna ca nu au invatat nimic, procedeaza acum la fel cum au procedat cand se aflau in alianta cu PSD. Diferenta, este ca atunci, USL era mult mai stabil politic si cu un sprijin major in randul populatiei care il ura mult pe Basescu. Dovada si procentul iesit la Referendum. Acum, coalitia este formata din mai multe partide, nu la fel de puternice si, cel mai important, fara sprijin popular important. Aceste partide, in bloc sau pe „persoana fizica”, cum ar spune Vanghelie, ar putea trada. Si atunci unde ajungem? Exact in punctul de la care am plecat: caderea guvernului prin motiune de cenzura. Si ce va urma? Posibil anticipate…